Sitemizde toplam: 182 yazı ve 947 yorum bulunmaktadır. 
Mülakat SorularıPAEMPOLİSLİK

Komiser Yardımcılığı – Polislik Sözlü Mülakat Soruları

Polislik - PAEM Sözlü Mülakat Soruları

Bu yazıyı hazırladığımız esnada 5.Dönem PAEM mülakatları devam ediyordu. Dolayısıyla burada yer alan polislik sözlü mülakat soruları 5.Dönem Komiser Yardımcılığı sözlü mülakatlarında sorulan sorulardan oluşmaktadır.

Genel itibariyle POMEM, PAEM, PMYO ve BEKÇİLİK sözlü mülakat soruları benzerlik göstermektedir. Neticede polislik ve bekçilik sınavları Polis Akademisine bağlı olarak yapılmaktadır.

Aşağıda paylaştığımız sorular haricinde daha önceden sorulmuş polislik sözlü mülakat soruları için Mülakat Soruları kategorisini inceleyebilirsiniz.

Komiser Yardımcılığı Sözlü Mülakat Soruları Ve Cevapları

1-) Devlet destekli terör nedir?

Cevap: Bazı terör örgütlerinin dış politika aracı olarak kullanılmak maksadıyla ekonomik ve lojistik yönden desteklenmesine devlet destekli terör denilmektedir. Örnek verecek olursam ülkemizde faaliyet gösteren PKK terör örgütü Türkiye’ye zarar vermek amacıyla birçok yabancı ülke tarafından desteklenmektedir.

2-) Ayan nedir?

Cevap: Bir yerin önde gelen, itibar sahibi kişilerine ayan adı verilmektedir. Özellikle 18. yüzyıldan itibaren Osmanlı Devletinde ayan adı verilen ayrıcalıklı bir sınıf oluşmuştur.

3-) Olay yerindeki biyolojik delillere örnek veriniz?

Cevap: Canlıların vücudundan düşen her türlü delil biyolojik delil olarak nitelendirilmektedir. Örneğin ter, kan, kıl, tükürük, burun akıntısı, doku parçası, tırnak, dışkı, kepek ve deri döküntüsü başlıca biyolojik delillerdendir.

4-) Sosyolojik olarak norm nedir?

Cevap: Normlar sosyolojide toplumsal açıdan uygulanması beklenilen resmi olmayan kurallar bütünüdür.

5-) Muhacir nedir?

Cevap: Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed ( S.A.V. ) zamanında Mekke’den Medineye göç eden müslümanlara muhacir denilmiştir.

6-) Bir malın talebini ne belirler?

Cevap: Bir malın talebini hiç şüphesiz o malın fiyatı ve tüketicinin gelir seviyesi belirlemektedir.

7-) Pozitif ayrımcılık nedir?

Cevap: Taşıdıkları özellikler sebebiyle kadın ve engelliler gibi sosyal hayatta dışlanan insanların bu olumsuz algıdan kurtarılması için uygulanan planlamalara pozitif ayrımcılık adı verilmektedir.

8- ) Sadabat paktı nedir?

Cevap: Türkiye, İran, Irak ve Afganistan arasında, 8 temmuz 1937’de Tahran’da Sadabad Sarayı’nda imzalanan saldırmazlık antlaşmasıdır.

9-) Terörizm ile yoksulluk arasındaki ilişki nedir?

Cevap: Terör ile yoksulluk arasında doğrusal bir ilişki olduğunu düşünüyorum. Çünkü terör yoksulluktan, fakirlikten beslenen ve bu şekilde üye edinen zararlı bir yapıdır. Ayrıca terör eylemleriyle saldırıların yapıldığı ülkenin ekonomisinin zayıflatılması ve imajının zedelenmesi amaçlanmaktadır.

10-) Kamu hizmetlerinde süreklilik nedir?

Cevap: Kamu hizmetlerinin özellikleri arasında bulunan süreklilik verilen hizmetlerin kesintiye uğratılmadan, aynı kalitede devam ettirilmesi anlamına gelmektedir.

11-) Tekalif-i milliye emirleri hakkında bilgi veriniz?

Cevap: Başkomutan Mustafa Kemal tarafından Sakarya Meydan Muharebesinden önce ordunun temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yayımlanan halkın ulusal yükümlülükleri konusundaki emirleridir.

12-) Empati nedir?

Cevap: İnsanın duygu ve düşünce yönünden kendisini bir başkasının yerine koymasına ve onu anlayabilmesine empati denilmektedir.

13-) Hiyerarşi nedir?

Cevap: Bir kurum veya yapıda bulunan kişiler arasındaki ilişkiyi oluşturan, ast-üst ilişkisi denilen ve görev dağılımını belirleyen sınıflandırmadır.

14-) Adli psikoloji nedir?

Cevap: Özellikle son zamanlarda mahkemeler tarafından ihtiyaç duyulan, suç işleyen sanıklarla görüşme sağlanarak şahsın psikolojik durumu, akıl hastalığı gibi konularda incelemelerin yapıldığı hukukla ilişkili psikoloji türüdür.

15- Fetö terör örgütünün yapılanmasını tartışınız?

Cevap: Fetullahçı terör örgütünün askeri, emniyet, siyasi, sivil ve memur olmak üzere birçok kolu bulunmaktadır. Kendi içlerinde hiyerarşik bir sistemin bulunduğu FETÖ/ PDY ( Paralel Devlet Yapılanması ) devlet kurumlarına sızarak Türkiye Cumhuriyetini içten çökertmeye çalışan oldukça tehlikeli bir terör örgütü olarak dikkat çekmektedir. Nitekim Fetullahçı Terör Örgütü tarafından planlanan 15 Temmuz 2016 hain darbe girişimi bu büyük tehlikeyi gözler önüne sermiştir.

16-) Hizbullah terör örgütünün öldürme şekli nedir?

Cevap: Mevcut anayasal düzeni yıkma amacı güden Hizbullah terör örgütünün kurbanlarını en yaygın öldürme şekli domuz bağı denilen teknikle öldürmektir. Hizbullah’ın hücre evlerinde bulunan yüzlerce cesette bunu doğrulamaktadır.

17-) Son Başbakan kimdir ve görev süresi nasıl dolmuştur?

Cevap: Türkiye Cumhuriyetinin yirmi yedinci ve son başbakanı Binali YILDIRIM’dır. Görev süresi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin devreye girmesiyle son bulmuştur.

18-) Uluslararası adalet divanı hangi kuruluşun organıdır ve nerede bulunmaktadır?

Cevap: Birleşmiş Milletler’in başlıca yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanının merkezi Hollanda’nın Lahey şehridir.

19-) Emniyette terörist isimlerinin listelerinin yayınlanmasının ne gibi yararı var?

Cevap: Terör örgütü mensuplarının, emniyet içerisinde isimlerinin yayımlanması polisin daha dikkatli ve duyarlı olmasını sağlayarak, olabilecek saldırıların, olumsuzlukların önüne geçmesi açısından önem taşımaktadır.

20-) Siyaset Bilimi nedir?

Cevap: Siyasal teoriler ve siyasal teorilerin işlevleri konusunda inceleme yapan, siyasal sistemler ve siyasal davranışlar alanıyla ilgilenen bir sosyal bilimdir.

Etiketler

Admin

Merhaba arkadaşlar, polislikle ilgili sorularınıza en doğru şekilde cevap vermek ve bilgilendirmek için polissayfasi.com sitesini kurdum. Bazen verdiğim cevaplar bazı arkadaşların duymak istedikleri olmayabiliyor ancak ben olabilecek ihtimaller üzerinden bilgilendirmeye çalışıyorum. Merak ettiklerinizi sormaktan çekinmeyin, sorularınıza aynı gün içerisinde cevap vermekteyim. SİTEMİZE KATKIDA BULUNMAK İÇİN SİTE LİNKİNİ SOSYAL MEDYA HESAPLARINIZDA PAYLAŞABİLİRSİNİZ.

MERAK ETTİKLERİNİZİ BURADAN SORABİLİRSİNİZ.

avatar
  Takip Edin  
Bildir
Kapalı