Polisliğe Engel Göz Hastalıkları
Polislik ve Bekçiliğe Engel Göz Hastalıkları Neler ?

Merhaba arkadaşlar polissayfasi.com sitesi olarak bu yazıda polis ve bekçi olmak isteyenler için hangi göz hastalıklarının pomem , paem , pmyo , pöh ve bekçilik alımlarında engel teşkil ettiğine değineceğiz ve detaylı bir şekilde polisliğe engel olan hastalıkları sıralayacağız.
Yaptığımız açıklamalar tamamen emniyet teşkilatı sağlık şartları yönetmeliği ışığında olacak ancak kendi deneyim ve tecrübelerimizden de faydalanarak polisliğe engel olan veya olmayan olası durumlar hakkında bilgi vereceğiz.
Polisliğe engel olan ve olmayan hastalıkları daha iyi anlamanız için sınıflandırarak ayrı ayrı yazılar halinde vereceğiz.
Yazdıklarımız sadece polislik için değil aynı zamanda bekçilik için de geçerli sağlık şartlarıdır.
Daha önceki yazılarımızda polislik ve bekçiliğe engel olan hastalıklardan Dahiliye , Romatoloji , Kardiyoloji , Genel Cerrahi, Göğüs Hastalıkları, KBB Hastalıkları ve Ağız Diş Hastalıkları branşı içerisinde yer alanları sizlerle paylaştık.
Bakınız:
- Polislik ve Bekçiliğe Engel Sağlık Sorunları – Dahiliye
- Polislik ve Bekçiliğe Engel Sağlık Sorunları – Romatoloji
- Polislik ve Bekçiliğe Engel Sağlık Sorunları – Kardiyoloji
- Polislik ve Bekçiliğe Engel Sağlık Sorunları – Genel Cerrahi
- Polislik ve Bekçiliğe Engel Göğüs Hastalıkları – Göğüs Cerrahisi
- Polislik ve Bekçiliğe Engel Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları
- Polislik ve Bekçiliğe Engel Ağız ve Diş Hastalıkları
Bu yazımızda ise Göz Hastalıkları branşı içerisinde yer alıp polislik ve bekçiliğe engel olan ve olmayan durumlara değineceğiz.
- Unutmayalım ki arkadaşlar polislik ve bekçiliğe ilk girişte aşağıda belirttiğimiz şartlar aranır.
Polis okullarına alınacak öğrenci adaylarında aranan sağlık şartları
- Emniyet teşkilatı sağlık şartları yönetmeliğine göre okullara alınacak öğrenci adayları, A dilimi sağlık şartlarına uygun olmak zorundadır.
- Bu yönetmelikte bire bir karşılığı olmayan durumlarda, aynı yönetmeliğin 21 inci maddesi gereği, öğrenci adayının muayenesini yapan hastane sağlık kurulu doktorları, kişinin hastalığının uygun olabileceği dilim hakkında karar verir.
- B-C-D-E dilimlerinde geçen hastalığı olanlar veya 21 inci madde gereği değerlendirildiğinde hastalıklarının B-C-D-E dilimlerine uyduğuna karar verilenler öğrenci olamazlar.
- Yazı ilerledikçe A-B-C-D-E sağlık dilimleri nelerdir bunları öğreneceğiz.
DUYURU: 29.09.2019 tarihinde resmi gazetede yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğine göre yeniden güncellenmiştir.
A Dilimine Göre Göz Hastalıkları Branşı İçinde Yer Alıp Polisliğe Engel Olmayan Rahatsızlıklar
- Kronik hastalığı, sürekli diyet veya ilaç tedavisiyle kontrol altında tutulmayı gerektirecek bir hastalığı olanlar.
- Organ ve sistem fonksiyonlarını etkileyen bir hastalığı olanlar.
- Sakatlığı olanlar ile doğuştan (konjenital) veya sonradan (cerrahi-travmatik) organ eksikliği veya organ yokluğu olanlar belirteceğimiz istisnai maddeler hariç öğrenciliğe kabul edilmezler.
Bu bölümde ifade edilmemiş tanılarda, kişinin muayenesini yapan ilgili uzman doktor ve sağlık kurulu doktorları, hastalığın seyri ve derinliğini dikkate alarak aynı yönetmeliğin 21 nci maddesine göre uygun olan dilim için karar verir. B-C-D dilimlerinde tanımlanan hastalıklar öğrenciliğe engeldir.
- Okullara alınacak öğrencilerde; görme her iki gözde ayrı ayrı miyoplarda; (sferik + silendirik) –2 diyoptriyi, hipermetroplarda + 1 diyoptriyi geçemez. Mikst astigmatlarda transpozisyon sonrası değerlere göre işlem yapılır.
- Düzeltmeden sonra her iki gözün görme güçleri toplamı en az 20’de 16 olmak zorundadır.
- Düzeltmeden sonra gözlerden birinin görme gücü en az 10’da 7 olabilir, ancak bu durumda diğer gözün görme gücü düzeltmeden sonra 10’da 10 (tam) olmak zorundadır.
- İzole, periferik ve noktasal olan katarakt sağlam kabul edilir. Periferik, yüzeysel ve küçük olan korneal nefelyonlar sağlam kabul edilir.
Görme ve diskromotopsi muayenesinde lens kullanılmasına izin verilmemektedir.
A Dilimine Göre Göz Hastalıkları Branşı İçinde Yer Alıp Polisliğe Engel Olan Rahatsızlıklar
- Parsiyel veya total diskromatopsi yani renk körlüğü.
- Göz tembelliği.
- Retinitis pigmentoza yani tavuk karası olarakta bilinen gece körlüğü ve diğer retina distrofileri,
- Şaşılık, göz kapağı düşüklüğü, göz kaslarında ve sinirlerinde fonksiyon kaybı,
- Nistagmus yani gözlerden birinin veya her ikisinin istemsiz olarak hareket etmesi durumu.
- Katarakt ve katarakt cerrahisi, psödofaki(yapay mercek).
- Reaksiyon göstermeyen, göz, göz ekleri ve orbita içi yabancı cisimler.
- Keratokonus yani korneo sivrileşmesi.
- Glokom yani göz tansiyonu.
- Retina patolojileri.
- Üveit yani göz küresi orta tabakasının iltihaplanması ve korioretinit gibi göz ve göz eklerinin kronik enfeksiyonları polislik ve bekçiliğe girişte engel olmaktadır.
Polislik ve bekçiliğe engel olan göz hastalıklarından açık bir şekilde bahsettik.Ayrıca merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.
Konjoktivit polisliğe engel olurmu. Etkisi eskiye göre %80 azaldı ama yine çok güneşli havalarda kamaşma oluyor bu engel olurmu
Üveit, korioretinit gibi göz ve göz eklerinin kronik enfeksiyonları öğrenciliğe engeldir.
Direk olarak konjoktivit belirtilmemiş şansınızı deneyebilirsiniz
İki gözüm toplam 3 astigmat denildi.Polisliğe engel midir ?
Her göz için 2den fazla olmadığı sürece sorun yok
Merhaba. Sağ gözümde çok hafif kayma var fakat belli olmuyor dik bakışta özellikle hiç belli olmuyor sağ sola bakarken dikkatli bakılırsa belli. Polisliğe engel midir
Sanırım şaşılık başlangıcı var doğru mu
Kornea nakli engel midir
Yönetmelikte engel veya engel değıl diye bir açıklama yok kornea nakliyle ilgili
Şansınızı deneyin belkide sorun olmaz.
Keratokonus var sol gözümde eğer kornea nakli engel olmazsa ameliyat olmak istiyorum
Merhaba keratokonus yani korneanın koni şeklinde öne doğru sivrileşmesi yönetmeliğe göre engeldir, kornea nakli konusunda bir şey diyemiyorum, doktor vb uzman görüş almanız lazım.
Merhaba, keratokonus yani kornea sivrilesmesi var bende, pomeme başvuru yapicam on sağlıktan geçebilir miyim? Diyelim ki geçtim eğitim boyunca tedavi olursam kazandiktan sonraki sağlık kontrolünde sıkıntı çıkar mı elenir miyim ?
Ön sağlıktan geçebilirsin ancak kazandıktan sonra genel sağlık kontrolünde tespit edilirse yönetmeliğe göre engel olduğu için elenirsin. Şansını dene
Merhabalar iyi günler. POMEM’e başvuracağım. Sol gözüm normal %100 , sağ gözümde göz tembelliği var %80 oranında görüyor elenme sebebi midir? Teşekkür ederim
Merhaba Eray emniyet teşkilatı sağlık şartları yönetmeliğine göre göz tembelliği polisliğe engeldir yinede şansını deneyebilirsin bunu göz önünde bulundurarak
Ben uzağı göremiyorum yönetmeliğe göre göz numaralarım büyük ama polislik için çizdirmek istiyorum bu işlem sağlık aşamasından önce mi yapılması gerekiyor
Yani ön sağlık kontrolünde detaylı bir kontrol yapılmıyor asıl sağlık kontrolü kazandıktan sonra okula girişte yapılıyor ancak siz şimdiden yaptirsaniz iyi olur.
İki gozumdede şaşılik amaliyati oldum polislige engelmi
Şaşılık polisliğe engeldir ancak ameliyatla düzeldiyse sorun olmayabilir.
Merhaba benim sağ gözümde 1.50 Miyop astigmat var sol gözümde bir sıkıntı yok pomem icin sorun olur mu?
2ye kadar sağlam kabul ediliyor