Polisliğe Engel Ortopedi ve Travmatoloji Rahatsızlıkları
Polislik ve Bekçilik İçin Sorun Oluşturan Ortopedi ve Travmatoloji Hastalıkları

Merhaba arkadaşlar polissayfasi.com sitesi olarak bu yazıda polis olmak isteyen erkek ve kadın adaylar için ortopedi ve travmatoloji branşında yer alan hangi rahatsızlıkların pomem , paem , pmyo , pöh ve bekçilik alımlarında engel teşkil ettiğine değineceğiz ve detaylı bir şekilde polisliğe engel olan hastalıkları sıralayacağız.
Yaptığımız açıklamalar tamamen emniyet teşkilatı sağlık şartları yönetmeliği ışığında olacak ancak kendi deneyim ve tecrübelerimizden de faydalanarak polisliğe engel olan veya olmayan olası durumlar hakkında bilgi vereceğiz.
Polisliğe engel olan ve olmayan hastalıkları daha iyi anlamanız için sınıflandırarak ayrı ayrı yazılar halinde vereceğiz.
Daha önceki yazılarımızda polislik ve bekçiliğe engel olan hastalıklardan Dahiliye , Romatoloji , Kardiyoloji , Genel Cerrahi, Göğüs Hastalıkları, KBB Hastalıkları, Ağız Diş Hastalıkları ve Göz Hastalıkları , Üroloji branşı içerisinde yer alanları sizlerle paylaştık.
Bakınız:
- Polislik ve Bekçiliğe Engel Sağlık Sorunları – Dahiliye
- Polislik ve Bekçiliğe Engel Sağlık Sorunları – Romatoloji
- Polislik ve Bekçiliğe Engel Sağlık Sorunları – Kardiyoloji
- Polislik ve Bekçiliğe Engel Sağlık Sorunları – Genel Cerrahi
- Polislik ve Bekçiliğe Engel Göğüs Hastalıkları – Göğüs Cerrahisi
- Polislik ve Bekçiliğe Engel Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları
- Polislik ve Bekçiliğe Engel Ağız ve Diş Hastalıkları
- Polislik ve Bekçiliğe Engel Göz Hastalıkları
- Polisliğe ve Bekçiliğe Engel Sağlık Sorunları – Üroloji
Bu yazımızda ise Ortopedi ve Travmatoloji branşı içerisinde yer alıp polisliğe engel olan ve olmayan durumlara değineceğiz.
- Unutmayalım ki arkadaşlar polislik ve bekçiliğe ilk girişte aşağıda belirttiğimiz şartlar aranır.
Polis okullarına alınacak öğrenci adaylarında aranan sağlık şartları
- Emniyet teşkilatı sağlık şartları yönetmeliğine göre okullara alınacak öğrenci adayları, A dilimi sağlık şartlarına uygun olmak zorundadır.
- Bu yönetmelikte bire bir karşılığı olmayan durumlarda, aynı yönetmeliğin 21 inci maddesi gereği, öğrenci adayının muayenesini yapan hastane sağlık kurulu doktorları, kişinin hastalığının uygun olabileceği dilim hakkında karar verir.
- B-C-D-E dilimlerinde geçen hastalığı olanlar veya 21 inci madde gereği değerlendirildiğinde hastalıklarının B-C-D-E dilimlerine uyduğuna karar verilenler öğrenci olamazlar.
- Yazı ilerledikçe A-B-C-D-E sağlık dilimleri nelerdir bunları öğreneceğiz.
DUYURU: 29.09.2019 tarihinde resmi gazetede yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğine göre yeniden güncellenmiştir.
A Dilimine Göre Ortopedi ve Travmatoloji Branşı İçinde Yer Alıp Polisliğe Engel Olmayan Durumlar
- Kronik hastalığı, sürekli diyet veya ilaç tedavisiyle kontrol altında tutulmayı gerektirecek bir hastalığı olanlar.
- Organ ve sistem fonksiyonlarını etkileyen bir hastalığı olanlar.
- Sakatlığı olanlar ile doğuştan (konjenital) veya sonradan (cerrahi-travmatik) organ eksikliği veya organ yokluğu olanlar belirteceğimiz istisnai maddeler hariç öğrenciliğe kabul edilmezler.
Bu bölümde ifade edilmemiş tanılarda, kişinin muayenesini yapan ilgili uzman doktor ve sağlık kurulu doktorları, hastalığın seyri ve derinliğini dikkate alarak aynı yönetmeliğin 21 nci maddesine göre uygun olan dilim için karar verir. B-C-D dilimlerinde tanımlanan hastalıklar öğrenciliğe engeldir.
- İyileşme sürecini tamamlamamış, tedavisi bitmemiş kırıklar polis okulu öğrenciliğine engel olmakla birlikte konservatif metotla veya operasyonla tedavi edilip tam şifa bulmuş, patolojik olmayan, sekelsiz iyileşmiş eklem dışı kırıklar sağlam kabul edilmektedir.
- Kemik , kas ve diğer dokuların içindeki yabancı cisimlerin anatomik ve fonksiyonel olarak tam ve sağlam olacak şekilde başarılı cerrahi işlem ile çıkarılmaları sağlam kabul edilmektedir.
- Eklem içine tanısal amaçla yapılan, herhangi bir cerrahi müdahale yapılmadığı kanıtlanan artroskopik girişimler yani fiber optik cihazlarla eklem içinin görüntülü muayene edilmesi sağlam kabul edilmektedir.
- Polidaktili yani doğuştan el veya ayak parmaklarının fazla olması durumu ve sindaktili yani parmakların birbirine yapışık olması durumu için yapılan, anatomik ve fonksiyonel bozukluk yapmayacak, eşgal belirtmeyecek, başarılı cerrahi girişimler sağlam kabul edilmektedir.
- Fonksiyonel kısıtlılık yapmayan, klinik belirti vermeyen, sadece radyolojik olarak saptanan tek seviyedeki spina bifida occulta, tek veya çift taraflı sakralizasyon, tek vertebrada lumbalizasyon sağlam kabul edilmektedir.
- 0-10 derece arası skolyoz sağlam kabul edilmektedir.
- Flexible pes planus yani ayağın iç yanında bulunan kavisin olmaması durumu sağlam kabul edilmektedir.
- Anatomik ve fonksiyonel bütünlüğü bozmayan , komplikasyonsuz, 2 cm’den küçük olan ( 2 cm dahil ) eklem hariç yumuşak dokuların içindeki yabancı cisimler sağlam kabul edilir.
- Dokuların içindeki yabancı cisimlerin, anatomik ve fonksiyonel bütünlüğü bozmayacak şekilde başarılı cerrahi ile çıkarılmış halleri sağlam kabul edilir.
A Dilimine Göre Ortopedi ve Travmatoloji Branşı İçinde Yer Alıp Polisliğe Engel Olan Durumlar
- Eklem içi kırıkların mevcudiyeti veya iyileşmiş halleri.
- Eklem içine yapılan artroskopik veya açık cerrahi gibi her türlü cerrahi girişim.
- Kırık tespiti için kullanılan plak-vida gibi tespit malzemelerinin mevcudiyeti.
- Kemik, kas ve diğer dokuların içindeki yabancı cisimlerin mevcudiyeti.
- Büyük eklemlerin geçirilmiş eklem çıkığı.
- Tekrarlayan eklem çıkıkları.
- Enfeksiyona, yanığa sekonder sekeller ve eklem yapışıklıkları.
- Eklem faresi.
- Eklemlerin fonksiyon kaybı ve şekil bozuklukları.
- Tekrarlayan çıkığa neden olan eklem gevşeklikleri.
- Kasların, kemiklerin ve diğer dokuların iyi veya kötü huylu tümörleri ve bu tümörlerin cerrahileri.
- Polidaktili, sindaktili.
- Karpal-metakarpal kemiklerin, tarsal-metatarsal kemiklerin, falanksların veya diğer kemiklerin anatomik veya fonksiyonel patolojileri (kas, tendon ve sinir patolojileri), doğuştan eksiklikleri veya sonradan ampütasyonları.
- Her türlü kas hastalıkları, tendon ve ligament patolojileri, sinir patolojileri ile bu patolojilerin cerrahileri.
- Omurgada yapısal anomali, rotasyon anomalisi veya omurga dengesinin bozulduğu durumlar (gövde kayması) ve diğer omurga patolojileri.
- Skolyoz, kifoz ve diğer omurga patolojilerinin mevcudiyeti.
- Boyun-göğüs-bel fıtıkları, disk patolojileri, sinir sıkışmaları, omurganın ve omurga eklerinin diğer patolojileri ile bunların açık veya kapalı cerrahi müdahaleleri.
- Omurga kırıkları, spinal kanalı ilgilendiren kırıklar.
- Omurgaya, omurganın eklerine (disklere, bağlara, destek dokulara, kaslara, sinirlere), spinal kanala yapılmış açık veya kapalı her türlü cerrahi müdahale
- Omurgadaki ve eklerindeki, spinal kanaldaki iyi veya kötü huylu tümörler, yabancı cisimler, yer kaplayan lezyonlar ve bu nedenlerle yapılan açık veya kapalı cerrahi müdahaleler.
- Düz tabanlık, polislik ve bekçiliğe engel olmaktadır.
Ortopedi ve Travmatoloji branşı içerisinde yer alıp polislik ve bekçiliğe engel olan ve engel olmayan rahatsızlıklardan bahsettik. Ayrıca sormak istedikleriniz varsa sormaktan çekinmeyin.
Merhaba rahatsız ettiğim için özür dilerim bir şey sormak istiyorum. Benim sağ ayağım doğuştan içe basıyor ama aşırı değil. Çoğu kişi fark etmiyor bile. Düz taban değilim. Bu elenmeme sebep olur mu? Bir de bir kolumda çok açık renkli bir çizik izi var muhtemelen çocukluğumdan kaldı ben de hatırlamıyorum belki görmezler bile, jilet zannedilir mi bilginiz varsa beni aydınlatın lütfen
Ayağının içe basmasıyla ilgili bir tani yoksa fark etmezlerse hiç sorun olmaz, belirttiğin çizikte sorun olmayacaktır.
Teşekkür ederim
Kronik ayak bileği ağrısı polisliğe engelmi lütfen cevaplarmısınız
Yürümeye engel bir durum yoksa sorun olmaz
Merhaba kolumun dirsek kısmında az birşey açı kaybim var polis olmama engel mi fonksiyon kaybım yok
Bununla ilgili bir doktor muayenesi ve tani var mı
Hayır yok
Muayene edildi ama bir tanı konulmadı
Merhaba elmacık kemiğimden ameliyat oldum 2 cm çapında küçük bir vida takıldı dışardan bakıldığında hiç bir şekilde belli olmuyor yönetmelikte 2 cm kadar olan yabancı cisimler kabul edilir diyor ayrı bir maddede vida engeldir diyor sizce sonucu ne olur ?
Vida çıkarılmış vaziyette gidersen sorun olmaz ancak diğer türlü engel olabilir
peki bu 2cm e kadar yabancı cisimler engel değildir durumu bunun için geçerli olamaz mı ?
Yani yönetmelikte ortopedi bölümünde, akciğer karaciğer vb yerlerde komplikasyona neden olmayan 2cmden küçük yabancı cisimlerin engel olmadığı yazıyor aynı şeyi yüz bölgesine uygularlar mı kesin bir şey diyemem.
Doğuştan sağ tarafımda 2 kaburga kemiğim eksik polisliğe engel teşkil eder mi?
Maalesef sorun olacaktır
Kol dirsek yamuklugu polisliğe engel midir ağrı sızı yok sadece bir kolum
Tespit edilirse engel olur
Ayak başparmağı yamukluğu engel mi veya önceden ameliyat olmak engel midir?
Aşırı belli değilse engel olmaz
Sağ el ikinci parmakta tendonum kesilmişti cam düşmüştü. Ufak bir operasyon ile dikildi ve düzeldi. Şuan herhangi bir problem yok parmağımda, sakat değil. Sadece ameliyat izi var. Bu tendon ameliyatı engel midir ? Haraket ettirmeye engel olmuyor ve bir problem yok.
Geçmiş olsun, yönetmeliğe göre Her türlü kas hastalıkları, tendon ve ligament patolojileri, sinir patolojileri ile bu patolojilerin cerrahileri öğrenciliğe engeldir.
Merhaba doktor diz eklem ve ligamentlerinin çıkık , burkulma ve gerilmesi tanısı koydu ancak herhangi bir ağrım yok polisliğe engel mi?
Tekrarlayan eklem çıkığı değilse sorun olmaz, doktor tanıyı tam olarak izah ederse için rahatlar