Polisliğe Engel Sağlık Sorunları – Dahiliye
Polislik ve Bekçiliğe Engel Hastalıklar

Merhaba arkadaşlar polissayfasi.com sitesi olarak bu yazıda polis ve bekçi olmak isteyenler için hangi sağlık sorunlarının pomem , paem , pmyo , pöh ve bekçilik alımlarında engel teşkil ettiğine değineceğiz ve detaylı bir şekilde polisliğe engel sağlık sorunları hakkında sırasıyla bilgi vereceğiz.
Yaptığımız açıklamalar tamamen emniyet teşkilatı sağlık şartları yönetmeliği ışığında olacak ancak kendi deneyim ve tecrübelerimizden de faydalanarak polisliğe engel olan veya olmayan olası durumlar hakkında bilgi vereceğiz.
Polisliğe engel olan ve olmayan hastalıkları daha iyi anlamanız için sınıflandırarak ayrı ayrı yazılar halinde vereceğiz.
Bugünkü yazımızda ise Dahiliye branşı içerisinde yer alıp polisliğe engel olan ve engel olmayan durumlara değineceğiz.
Polisliğe Engel Sağlık Sorunları – Dahiliye
Polis okullarına alınacak öğrenci adaylarında aranan sağlık şartları
- Emniyet teşkilatı sağlık şartları yönetmeliğine göre okullara alınacak öğrenci adayları, A dilimi sağlık şartlarına uygun olmak zorundadır.
- Bu yönetmelikte bire bir karşılığı olmayan durumlarda, aynı yönetmeliğin 21 inci maddesi gereği, öğrenci adayının muayenesini yapan hastane sağlık kurulu doktorları, kişinin hastalığının uygun olabileceği dilim hakkında karar verir.
- B-C-D-E dilimlerinde geçen hastalığı olanlar veya 21 inci madde gereği değerlendirildiğinde hastalıklarının B-C-D-E dilimlerine uyduğuna karar verilenler öğrenci olamazlar.
- Yazı ilerledikçe A-B-C-D-E sağlık dilimleri nelerdir bunları öğreneceğiz.
A Dilimine Göre Dahiliye Branşı İçinde Yer Alıp Polisliğe Engel Olan ve Engel Olmayan Rahatsızlıklar
- Kronik hastalığı, sürekli diyet veya ilaç tedavisiyle kontrol altında tutulmayı gerektirecek bir hastalığı olanlar.
- Organ ve sistem fonksiyonlarını etkileyen bir hastalığı olanlar.
- Sakatlığı olanlar ile doğuştan (konjenital) veya sonradan (cerrahi-travmatik) organ eksikliği veya organ yokluğu olanlar belirteceğimiz istisnai maddeler hariç öğrenciliğe kabul edilmezler.
Bu bölümde ifade edilmemiş tanılarda, kişinin muayenesini yapan ilgili uzman doktor ve sağlık kurulu doktorları, hastalığın seyri ve derinliğini dikkate alarak, bu yine aynı yönetmeliğin 21 nci maddesine göre uygun olan dilim için karar verir. B-C-D dilimlerinde tanımlanan hastalıklar öğrenciliğe engeldir.
1-) Polis ve bekçi alımları için boy ve beden kitle endeksi kriterlerine Endokrinoloji başlığı altında yer verilmiştir.Buna göre:
- POMEM , PAEM , PMYO , PÖH , BEKÇİLİK alımlarından herhangi birine katılacak olan adaylardan erkeklerin en az 1.67 cm boyunda olması gerekirken , kadın adayların en az 1.62 cm boyunda olması gerekmektedir.
- Yine alımlara katılacak olan kadın ve erkek adayların beden kitle endeksinin 18 ve 27 dahil olmak üzere bu belirtilen sayılar arasında olması gerekmektedir.
Ayrıca İlaç tedavisi gerektirmeyen subklinik hipotiroidi, subklinik hipertroidi rahatsızlığı olanlar sağlam kabul edilmektedir.
2-) Dahiliye branşı içerisinde yer alan Hematoloji sınıfında bulunan şu rahatsızlıklar polislik ve bekçiliğe engel olarak belirtilmiştir.
- Anemi yani kansızlık
- Lökopeni yani kan içerisinde bulunan beyaz kan hücrelerinin, referans değerinin altına düşmesiyle görülen durum.
- Trombositopeni yani kandaki trombosit sayısının azlığı sonucu oluşan durum.
- Trombositoz yani kandaki trombosit sayısının yüksek olması sonucu oluşan durum.
- Polistemi yani kemik iliğinde kırmızı kan hücrelerinin aşırı üretimi sonucunda, kanda kırmızı hücre sayısının artması ile oluşan durum.
- Lokositoz yani vücudun bağışıklık sisteminden sorumlu olan elemanların referans değerin üstünde olması durumu öğrenciliğe engeldir.
DUYURU: 29.09.2019 tarihli resmi gazetede yayımlanan yönetmelikle birlikte Trombositoz, Polistemi, Lökositoz, ilaç tedavisi gerektirmeyen Tiroiditler, vitamin ve mineral eksikliğine bağlı olan düzeltilebilir anemiler, Ses kısıklığı, yutma güçlüğü veya diğer klinik şikayetlere neden olmayan, ilaç tedavisi gerektirmeyen, eşgal belirleyici nitelikte olmayan, malignite şüphesi olmayan tiroid bezi şekil bozuklukları ( diffüz guatr, nodüler guatr vb. ) ve ilaç tedavisi gerektirmeyen, tümör harici nedenlerle yapılmış kısmi tiroidektomiler sağlam kabul edilmektedir.
Yine bu sınıf içerisinde yer alan talasemi taşıyıcılığı (talasemi minör) ise sağlam kabul edilmektedir.
3-) Dahiliye branşı içerisinde yer alan Nefroloji sınıfında bulunan şu rahatsızlıklar polislik ve bekçiliğe engel olarak belirtilmiştir.
- Hiperürisemi yani kanda ürik asit seviyesinin yüksek olması sonucu oluşan durum.
- Proteinüri yani idrarda normalden daha yüksek miktarlarda protein olması sonucu oluşan durum.
- Böbrek ve üreterin şekil ve yerleşim bozuklukları (atnalı böbrek, ektopik böbrek, atrofik böbrek, hipoplazik böbrek, soliter böbrek v.b.)
- Polikistik böbrek hastalıkları öğrenciliğe engeldir.
DUYURU: 29.09.2019 tarihli resmi gazetede yayımlanan yönetmelikle birlikte Pelvik ektopik böbrek harici, böbreğin diğer rotasyon, füzyon ve pozisyon anomolileri sağlam kabul edilmektedir.
Ayrıca fonksiyon bozukluğu yapmamış iyi huylu basit böbrek kistleri sağlam kabul edilir.Ancak bu basit kistler harici böbrek kistleri öğrenciliğe engeldir.
4-) Dahiliye branşı içerisinde yer alan Gastroenteroloji sınıfında bulunan şu rahatsızlıklar polislik ve bekçiliğe engel olarak belirtilmiştir.
- HBs antijeni (+) pozitif olanlar veya HBV DNA’sı (+) pozitif olanlar öğrenciliğe kabul edilmez, ancak sağlık kurulu raporu ile inaktif hepatit B enfeksiyonu olduğu belirlenenler öğrenciliğe kabul edilmektedir.
İnaktif hepatit B enfeksiyonu kararı ne şekilde verilir bunun için ayrı bir yazı hazırlayacağız ya da sizi ilgilendiren bir durumsa burdan sorarsanız da cevap verebiliriz.
- Hepatobilier sistemde fonksiyon bozukluğu yapmamış, total bilirubin düzeyi <%3mg olan gilbert sendromlu olgular sağlam kabul edilir ve öğrenciliğe engel değildir.
- Karaciğer enzimlerinde bozukluk yapmamış, serolojisi negatif, grade 1-2 hepatosteatoz sağlam kabul edilir ve öğrenciliğe engel değildir.
5-) Dahiliye branşı içerisinde yer alan Enfeksiyon Hastalıkları sınıfında bulunan şu rahatsızlıklar polislik ve bekçiliğe engel olarak belirtilmiştir.
- HIV pozitif olanlar,
- HCV RNA pozitif olanlar,
- Aktif ve bulaşıcı enfeksiyon hastalığı olanlar,
- Bulaşıcı olsun veya olmasın kronik veya ilerleyici enfeksiyon hastalığı olanlar öğrenciliğe kabul edilmezler.
Ayrıca HBs antijeni (+) pozitif olanlar veya HBV DNA’sı (+) pozitif olanlar öğrenciliğe kabul edilmez, ancak sağlık kurulu raporu ile inaktif hepatit B enfeksiyonu olduğu belirlenenler öğrenciliğe kabul edilir.
Evet arkadaşlar bu yazımızda polis ve bekçi adayları için A dilimine göre Dahiliye branşı içerisinde yer alan hangi rahatsızlıkların POMEM , PAEM , PÖH , PMYO ve BEKÇİLİK alımlarında öğrenciliğe engel olduğunu açıkladık.
Polisliğe engel sağlık sorunları konusunda diğer yazılarımızla sitemiz üzerinden bilgi vermeye devam edeceğiz.Takipte kalın.
Hocam, bu yazıya göre grip olanlar da kabul edilmez. Biliyorum yazıyı siz uydurmadınız. Ancak bulaşıcı enfeksiyondan onu çıkardım.
Keza, idrar yolu enfeksiyonu, grip vb. gibi bulaşıcı olan veya olmayan enfekte hastlıklar; antibiyotik ile çözülecek hastalıklar şimdi polisliğe engel mi?
Grip vb gibi geçici hastalıklar yani sürekli olarak devam etmeyen, yaşamını etkilemeyen hastalıklar engel olmaz
Merhaba. Kronik hepatit b hastalığı var bende. Alt ast degerlerim normal ya da normalin çok az üstünde çıkıyor. 4 yıldır kullanmış olduğum bir ilaç var. Hastalik bende hafif seyrediyor. Askerlikten muafiyet kağıdı verildi bana. Acaba pomem için sorun olur mu? Kendi doktorum ile görüştüm bana sorun olmaz dedi polislik için.Şu an yaşıyor muyum yaşamıyor muyum bilmiyorum, su hepatit beni ne gece uyutuyor me de gündüz. Lutfen cevap verir misiniz?
HBs antijeni (+) pozitif olanlar veya HBV DNA’sı (+) pozitif olanlar öğrenciliğe kabul edilmez, ancak sağlık kurulu raporu ile inaktif hepatit B enfeksiyonu olduğu
belirlenenler öğrenciliğe kabul edilir.
Subaylık için bilirubin seviyesi kaç isteniyo gilbert sendromu teşhisi konmuştu yardımcı olabilirseniz sevinirim
Merhaba ben 2 yıl önce gastrik bypass ameliyati oldum ve bu konuyu araştırdığımda bir sey bulamıyorum. Hic bir rahatsızlığım yok ve kullanmak zorunda olduğum ilaç da yok. Bunu nereye arayip sorabilirim? Ya da parkuru geçtim son aşamaya geldim diyelim doktor insiyatif kullanabilir mi? Hic bir rahatsızlığım yok ve gayet sağlıklıyım sadece bu ameliyatı olmuş olmama tüm duruma bakarak onay verebilirler mi?
Merhaba bu değişikliğe göre sorun olmayabilir Kardiyoloji – Kalp ve Damar Cerrahisi Yapılan Değişiklikler:
Bir önceki emniyet teşkilatı sağlık şartları yönetmeliğinde Kardiyoloji – Kalp ve Damar Cerrahisinin A diliminde bulunan yedinci madde çıkarılmıştır. Çıkarılan madde aşağıdaki gibidir.
Torakotomi ve sternotomi gibi göğüs kafesinin açıldığı cerrahi girişimler öğrenciliğe engeldir.
Hipertansiyon öğrenciliğe engeldir.
Varis ameliyatı olanlar, santral veya periferik venöz dolaşım cerrahisi, santral veya periferik arter cerrahisi olanlar öğrenciliğe engeldir.
Merhaba
Ben 11 yaşındayken kadınsal bir hastalık olan yumurtalık kanseri hastalığını geçiridim 6 ay tedavi gördüm ve bir yumurtalığım alındı sadece karnımda dikiş izi var Fizik yapısı olarak sağlam bir yapıdayım aradan 11 yıl geçti mülakatta elenir miyim sizce
Merhaba yönetmeliğe göre Ürolojik ve genital sisteme ait doğuştan (konjenital) veya sonradan (cerrahi-travmatik) organ
eksikliği veya yokluğu öğrenciliğe engeldir.
Merhaba biluribin düzeyi referans aralığı 0 – 0.3 olan deger 0.31 çıktı engel olurmu acaba
Referans aralığın çok üstünde değil sorun olmayabilir
Bana 2 yıl önce epilepsi tanısı konuldu yaklaşık 2 yıldır epixx500 ( epilepsi hapı ) kullanıyorum . Polis olmama engel mi ? Ve dudağımda sivilce gibi ameliyat izi var . Bunlardan hangileri engel olur polis olmama ? Teşekkür ederim.
Trigliserin oranı 0-150 olması gerekirken 274 cıktı pomem engelmidir
Referans değerlerin üstünde olması sorun oluşturur, engel olur. hipertrigliseridemi olarak değerlendirilir.
Demir eksikligine bagli kansizlik engel mı, degerim olması gerekenin yarısı cıktı?
Yönetmeliğe göre sadece vitamin ve mineral eksikliğine bağlı olan düzeltilebilir anemiler sağlam kabul ediliyor.