Polisliğe Engel Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Polislik ve Bekçiliğe Engel Olan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Merhaba arkadaşlar polissayfasi.com sitesi olarak bu yazıda polis ve bekçi olmak isteyenler için hangi kulak burun boğaz hastalıklarının pomem , paem , pmyo , pöh ve bekçilik alımlarında engel teşkil ettiğine değineceğiz ve detaylı bir şekilde polisliğe engel sağlık sorunları hakkında bilgi vereceğiz.
Yaptığımız açıklamalar tamamen emniyet teşkilatı sağlık şartları yönetmeliği ışığında olacak ancak kendi deneyim ve tecrübelerimizden de faydalanarak polisliğe engel olan veya olmayan olası durumlar hakkında bilgi vereceğiz.
Polisliğe engel olan ve olmayan hastalıkları daha iyi anlamanız için sınıflandırarak ayrı ayrı yazılar halinde vereceğiz.
Yazdıklarımız sadece polislik için değil aynı zamanda bekçilik için de geçerli sağlık şartlarıdır.
Daha önceki yazılarımızda polislik ve bekçiliğe engel olan hastalıklardan Dahiliye , Romatoloji , Kardiyoloji , Genel Cerrahi ve Göğüs Hastalıkları branşı içerisinde yer alanları sizlerle paylaştık.
Bakınız:
- Polislik ve Bekçiliğe Engel Sağlık Sorunları – Dahiliye
- Polislik ve Bekçiliğe Engel Sağlık Sorunları – Romatoloji
- Polislik ve Bekçiliğe Engel Sağlık Sorunları – Kardiyoloji
- Polislik ve Bekçiliğe Engel Sağlık Sorunları – Genel Cerrahi
- Polisliğe Engel Göğüs Hastalıkları – Göğüs Cerrahisi
Bu yazımızda ise Kulak Burun Boğaz ( KBB ) branşı içerisinde yer alıp polislik ve bekçiliğe engel olan ve olmayan durumlara değineceğiz.
- Unutmayalım ki arkadaşlar polislik ve bekçiliğe ilk girişte aşağıda belirttiğimiz şartlar aranır.
Polis okullarına alınacak öğrenci adaylarında aranan sağlık şartları
- Emniyet teşkilatı sağlık şartları yönetmeliğine göre okullara alınacak öğrenci adayları, A dilimi sağlık şartlarına uygun olmak zorundadır.
- Bu yönetmelikte bire bir karşılığı olmayan durumlarda, aynı yönetmeliğin 21 inci maddesi gereği, öğrenci adayının muayenesini yapan hastane sağlık kurulu doktorları, kişinin hastalığının uygun olabileceği dilim hakkında karar verir.
- B-C-D-E dilimlerinde geçen hastalığı olanlar veya 21 inci madde gereği değerlendirildiğinde hastalıklarının B-C-D-E dilimlerine uyduğuna karar verilenler öğrenci olamazlar.
- Yazı ilerledikçe A-B-C-D-E sağlık dilimleri nelerdir bunları öğreneceğiz.
DUYURU: 29.09.2019 tarihinde resmi gazetede yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğine göre yeniden güncellenmiştir.
A Dilimine Göre Kulak Burun Boğaz ( KBB ) Branşı İçinde Yer Alıp Polisliğe Engel Olmayan Rahatsızlıklar
- Kronik hastalığı, sürekli diyet veya ilaç tedavisiyle kontrol altında tutulmayı gerektirecek bir hastalığı olanlar.
- Organ ve sistem fonksiyonlarını etkileyen bir hastalığı olanlar.
- Sakatlığı olanlar ile doğuştan (konjenital) veya sonradan (cerrahi-travmatik) organ eksikliği veya organ yokluğu olanlar belirteceğimiz istisnai maddeler hariç öğrenciliğe kabul edilmezler.
Bu bölümde ifade edilmemiş tanılarda, kişinin muayenesini yapan ilgili uzman doktor ve sağlık kurulu doktorları, hastalığın seyri ve derinliğini dikkate alarak aynı yönetmeliğin 21 nci maddesine göre uygun olan dilim için karar verir. B-C-D dilimlerinde tanımlanan hastalıklar öğrenciliğe engeldir.
- Her iki kulakta ayrı ayrı değerlendirilmek üzere,500-1000-2000 Hz frekanstaki saf ses ortalamasına göre 20 dB’e kadar olan (20dB dahil) işitme kayıpları sağlam kabul edilir.
- Her iki kulakta ayrı ayrı değerlendirilmek üzere, 2000 Hz’den daha yüksek frekanslardaki 60dB’e kadar olan (60dB dahil) işitme kayıpları sağlam kabul edilir.
- Nazal pasajın tek taraflı açık olması sağlam kabul edilir.
- Tonsillektomi yani bademcik ameliyatı sağlam kabul edilmektedir.
- Rhinoplasti yani kapalı burun estetiği ve septum deviasyonu yani burnun orta hattında meydana gelen eğrilik için yapılan ameliyat (nazal pasajın açık olması şartıyla) sağlam kabul edilmektedir.
- Endoskopik sinüs cerrahisi sağlam kabul edilmektedir.
- Timpanoplasti yani kulak zarı iltihabı ameliyatı ve miringoplasti yani kulak zarı onarım ameliyatı (muayene ve odiometri sonucunda tam ve sağlam olmak şartıyla) sağlam kabul edilmektedir.
- Nefes almayı veya konuşmayı güçleştiren, septum deviasyonları veya diğer burun ve boğaz patolojileri öğrenciliğe engeldir. Ancak başarılı cerrahi ile düzeltilmiş halleri sağlam kabul edilmektedir.
A Dilimine Göre Kulak Burun Boğaz ( KBB ) Branşı İçinde Yer Alıp Polisliğe Engel Olan Rahatsızlıklar
- İşlevsel konuşma bozukluğu.
- Zar perforasyonu yani kulak zarında delik olması.
- Tek veya çift taraflı kulak kepçesi yokluğu.
- Kronik otit yani ortak kulak iltihabı ve kulağın diğer kronik enfeksiyonları.
- Mastoidit yani kulak kepçesinin arkasında oluşan enfeksiyon.
- Kolesteatom yani orta kulakta , kulak zarı arkasında oluşan anormal cilt büyümesi.
- Timpanoskleroz yani orta kulak kireçlenmesi.
- Otoskleroz yani iç kulak kireçlenmesi.
- İç kulak iltihabı (labirentit) öğrenciliğe engeldir.
- Vertigo yani iç kulak hastalıkları sonucu oluşan baş dönmesi.
- Menier yani iç kulaktaki aşırı basınç nedeniyle oluşan rahatsızlık
- Tinnitus yani sürekli olarak oluşan kulak çınlaması ve kulağın diğer hastalıkları polislik ve bekçiliğe engeldir.
Evet arkadaşlar bu yazımızda polislik ve bekçiliğe ilk girişte engel olan ve olmayan kulak burun boğaz – KBB hastalıklarından bahsettik.Umarım anlattıklarımız faydalı olur.
Anlattıklarımız dışında burada değinemediğimiz kısımlar olabilir , siz bunları konu altından, yorum kısmından sorarsanız gün içerisinde cevap veririz.
Merhabalar. Geçmişte vertigo geçirmiş olmuş, şu anda herhangi bir sorun teşkil etmiyorsa yine de polisliğe engel olur mu?
Merhaba Bahar, Vertigo, menier, tinnitus ve kulağın diğer hastalıkları öğrenciliğe engeldir.
Tam şifa bulunca engel olur mu bu konuda kesin bir şey diyemiyorum ancak sorun olmayabilir
Vertigodan sonra bir süre kulak çınlaması oluyordu doktor geçici bi durum dedi bi problem yok şuan ben sınava girene kadar üzerinden 6 sene geçmiş olucak. Günlük hayatımı engellemiyor. Yinede problem olur mu?
Vertigo, menier, tinnitus ve kulağın diğer hastalıkları öğrenciliğe engeldir.
Tam şifa bulunca engel olur mu bu konuda kesin bir şey diyemiyorum
Merhabalar hocam, sol kulağımın üst kısmı içeriye doğru doğuştan yapışık, aşırı derecede değil ama bakınca belli oluyor polislikte engel teşkil eder mi bana.?
Estetik açıdan çok dikkat çekmiyorsa ve işitme yönünden bir engel oluşturmuyorsa sorun olacağını sanmam
burnumda kıkırdak kaymassı var sadece sağ kısımda nefes almada hafif zorluk çekiyorum elenirmiyim. ayrıca dışta kemer ve eğrilikte mevcut. rinoplasti olmam şartmıdır.
Engel olmaz şu yazıyı okuyabilirsin https://polissayfasi.com/burun-estetigi-rhinoplasti-polislige-bekcilige-engel-mi/
Merhaba admin iyi günler odyometri testinde 500-1000-2000 hz frekanstaki testte sol 15 db sağ 45 db çıktı 2000 hz den daha yüksek frekanslarda ise sol 13 db sağ 45 db çıktı engel olur mu olmaz mı teşekkür ederim
Merhaba ilk testte sıkıntı görünüyor 500-1000-2000 hz frekansta yapılan testte 20db ye kadar olan işitme kaybı sağlam kabul ediliyor.
İyi günler ben %40 işitme engelliyim ama kendimi ifade edebiliyorum polis olabilirmiyim?
Merhaba yönetmeliğe göre Her iki kulakta ayrı ayrı değerlendirilmek üzere,500-1000-2000 Hz frekanstaki saf ses ortalamasına göre 20 dB’e kadar olan (20dB dahil) işitme kayıpları sağlam kabul edilir.
Her iki kulakta ayrı ayrı değerlendirilmek üzere, 2000 Hz’den daha yüksek frekanslardaki 60dB’e kadar olan (60dB dahil) işitme kayıpları sağlam kabul edilir.
Sen %40 işitme engelli olduğun için maalesef sorun olacaktır.
Ameliyat olsam girebilirmiyim
Yanı öyle şansın olabilir,
Timpanoplasti yani kulak zarı iltihabı ameliyatı ve miringoplasti yani kulak zarı onarım ameliyatı (muayene ve odiometri sonucunda tam ve sağlam olmak şartıyla) sağlam kabul edilmektedir.
Buna göre yorumlarsak işitme konusunda da sorun olmaz diye düşünüyorum
merhaba admin,odyo kulak testinde sağ-20 db – sol 23 db çıktı ve 2000 hz daha yüksek frekanslarda sağ 30 db , sol 35 db çıktı . yönetmeliğe uyuyor mu?yönetmelikte (2000 hz daha yüksek frekans 60 db sağlam kabul edilir) diyor.bilgi verebilir misiniz yönetmeliğe uyuyor mu
Merhaba Necati işitme testin 2000 hzden daha yüksek frekansta yapıldıysa sağlam kabul edilir girersin.
Yönetmeliğe göre her iki kulakta ayrı ayrı değerlendirilmek üzere, 2000 Hz’den daha yüksek frekanslardaki 60dB’e kadar olan (60dB dahil) işitme kayıpları sağlam kabul edilir.
Kulak sinirlerim hasar görmüş ve işitme çihazı takmak zorundayım işitme kaybı 50 herikisindede işitme çihazı polisliğe engelmi
Maalesef engel olur.
Hocam benim burnumda septum deviasyon var sol tarafa egimli doktor olumsuz sonuç verdikten sonra ameliyat olma şansım varmı yoksa direk eleniyomuyum
Septum deviasyonu konusunda bu yazıyı okuyabilirsin.
https://polissayfasi.com/burun-estetigi-rhinoplasti-polislige-bekcilige-engel-mi/