Mülakat SorularıPMYOPÖHPOLİSLİKPOMEM

Polislik Sözlü Mülakat Soruları

Polislik Mülakat Soruları

Hazırladığımız bu yazı sayesinde daha önceden polislik sözlü mülakatlarına katılmış olan adayların karşılaştıkları sorulara yer vererek, polislik sözlü mülakat soruları tek başlık altında toplanacaktır.

Günümüzde Polis olmak için POMEM , PAEM , PMYO ve PÖH olmak üzere 4 farklı yol bulunmaktadır.

Polis olma yolları her ne kadar farklı olsa da yapılan sözlü mülakatlarda adaylara hemen hemen aynı sorular yöneltilmektedir.

İşte en sık sorulan polislik sözlü mülakat soruları :

1-) Atılan ok geri gelmez sözünü açıklayınız.

Cevap: Ağızdan çıkan kırıcı sözler ve dönüşü olmayan hatalar geri alınamaz.Bu nedenle gerek konuşmalarımızda gerekse davranışlarımızda düşünerek hareket etmemiz gerekmektedir.

2-) Polisin teknolojiyi yeterince kullandığını düşünüyor musun ?

Cevap: Evet düşünüyorum.Gerek Kent Güvenlik Yönetim Sistemi sayesinde gerekse mobil/tablet üzerinden yapılan sorgulamalar ve kullanılan projelerle çağın gereklerine göre hareket edilmektedir.

3-) Atatürk’ün devletçilik ilkesini açıklayınız.

Cevap: Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan sonra uygulanan ülkenin özellikle ekonomik bakımdan kalkınması için özel sektörün ve bireylerin yapamaycağı bazı işlerin devlet eliyle yapılmasına devletçilik denilmektedir.

Devletçilik ilkesi kapsamında 1. Beş yıllık kalkınma planı ve 2. Beş yıllık kalkınma planı hazırlanmıştır.

Birinci 5 yıllık kalkınma planı 1933 ve 1937 yılları arasında başarılı bir şekilde uygulanırken , İkinci 5 yıllık kalkınma planı 2.dünya savaşı nedeniyle uygulanamamıştır.

4-) Empati Nedir ?

Cevap: Kendimizi karşıdaki kişinin yerine koyarak onun gibi düşünebilmek ve onun hissettiklerini anlayabilmektir.Etkili bir iletişimde empati en önemli unsurdur.

Karşımızdaki kişiyle iletişim kurarken sadece kendi açımızdan bu iletişime dahil olursak iletişim belli bir süre sonra kopacak ve sağlıklı olmayacaktır.

5-) Emniyet Genel Müdürü Kimdir ?

Cevap: 25.07.2018 tarihinden itibaren yeni emniyet genel müdürü Celal UZUNKAYA’dır.

6-) Recep Tayyip Erdoğan kaçıncı Cumhurbaşkanıdır ?

Cevap: 12.Cumhurbaşkanıdır ve başkanlık sistemiyle birlikte Türkiye Cumhuriyetinin ilk başkanı olmuştur.

7-) Güçler Ayrılığı nedir ?

Cevap: Yasama , yürütme ve yargı güçlerinin ayrı organlarda toplanmasına kuvvetler ayrılığı – güçler ayrılığı denilmektedir.Güçler ayrılığı ile yasama yetkisi mecliste , yürütme yetkisi iktidarda , yargı yetkisi ise mahkemelerde olmaktadır.

8 -) Laiklik nedir ?

Cevap: Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasına laiklik denilmektedir.Laiklik 1937 yılında anayasamıza girmiştir.

9-) Neden polis olmak istiyorsun ?

Cevap: Bu soruyu kendi cümlelerinizde dürüst ve samimi bir şekilde cevaplamanız daha faydalı olur.

10-) Ne ekersen onu biçersin atasözünü açıklayınız.

Cevap: İnsanlara nasıl davranırsak aynı şekilde karşılık buluruz.İyilik eden iyilik bulur , kötülük eden ise kötülük görür.

11-) Arkandaki duvarın rengi ne ?

Cevap: Dikkatinizi ve heyacan düzeyinizi ölçmeye yönelik bir sorudur.Önünüzdeki duvarın rengine göre cevap verin : )

12-) Polis nedir ?

Cevap: Toplumda huzur ve güven ortamının devam etmesini sağlayan ve esas görev yeri şehir merkezleri olan kolluk kuvvetidir.

13-) Demokrasi nedir ?

Cevap: Halkın kendi kendini yönetmesine demokrasi denilmektedir.29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin ilanıyla birlikte demokratik bir yönetime geçilmiştir.

14-) Osmanlı Devletinin çökmesinin nedenleri nelerdir ?

Cevap: Osmanlı Devletinin çöküşünü hazırlayan temel nedenler;

  • Ekonomik sorunlar
  • Tımar sisteminin bozulması
  • Nüfus artışının yarattığı sorunlar
  • Teknolojik açıdan çağın gerisinde kalınması
  • Eğitim alanındaki bozulmalar
  • Coğrafi keşifler ile birlikte yeni ticaret yollarının bulunması
  • Osmanlının ticaret yollarının önem kaybetmesi
  • Cülus bahşişleri
  • Yeniçerilerin sayısının artması.

15-) Üzüm üzüme baka baka kararır atasözünü açıklayınız.

Cevap: İnsan sosyal bir varlık olduğu için başka insanlarla etkileşim halinde olmaktadır.Bu nedenle sürekli arkadaşlık yaptığımız kişilere bağlı olarak yaygın bir şekilde aynı davranışları göstermeye başlayabiliriz.

16-) Kır atın yanında duran ya huyundan ya suyundan atasözünü açıklayınız.

Cevap: Kötü huyları olan bir insanla sürekli zaman geçiren bir kişi belli bir süre sonra aynı davranışları göstermeye başlar.

17-) Damlaya damlaya göl olur atasözünü açıklayınız.

Cevap: Küçük şeylerin zamanla birikerek büyük bir gelire veya tam tersi durumda zarara dönüşebileceği anlamına gelmektedir.

18-) Atatürk’ün Milliyetçilik ilkesini açıklayınız.

Cevap: Hangi din ve mezhepten olursa olsun aynı dil , kültür ve duyguları benimseyen insanların oluşturduğu bir bütündür.

19-) Demokratik bir toplumda polisin rolü nedir ?

Cevap: Polisin haklının yanında durarak haksızlık ve zulmetmek isteyen insanlara karşı insanların mağdur olmamasını sağlamak ve toplumdaki huzur ve güven ortamının varlığının ve insanların devlete olan güveninin devamlılığını sağlamada etkisi büyüktür.

20-) PYD nedir ?

Cevap: 2003 yılında suriyede kürtler tarafından kurulmuş olan PYD’nin kürtçe açılımı Partiye Yekitiya Demokrattır.Türkçede Demokratik Birlik Partisi olarak karşılık bulan PYD’nin lideri Salih Müslim’dir.

21-) YPG nedir ?

Cevap: PYD’nin silahlı kolu olan YPG’nin kürtçe açılımı Yekineyen Parastina Gel’dir.Yaklaşık olarak 5 bin gerillası bulunan YPG’nin Türkçe karşılığı ise Halk Koruma Birlikleridir.

22-) DAEŞ nedir ?

Cevap: Irak ve Suriyede faaliyet gösteren bir terör örgütü olan DAEŞ’in açılımı Irak ve Şam İslam Devleti ( IŞİD )’dir.

23-) FETÖ/PDY nedir ?

Cevap: Kuruluşu 1970’lere dayanan FETÖ ilk olarak 17 Aralık 2013’te yargı alanında darbe girişiminde bulunmuş ardından da 15 Temmuz 2016 hain darbe girişiminde bulunmuştur.FETÖ/PDY’nin açılımı Fetullahçı Terör Örgütü – Paralel Devlet Yapılanmasıdır.

24-) Oligarşi nedir ?

Cevap: İktidarın küçük bir azınlığın elinde bulunduğu yönetim şeklidir.

25-) Monarşi nedir ?

Cevap: İktidarın tek bir kişinin elinde bulunduğu yönetim şekline monarşi denilmektedir.

26-) Gözaltı nedir ?

Cevap: Gerçekleşen bir suçtan dolayı şüpheli olarak tespit edilen kişinin Cumhuriyet Savcısının talimatı doğrultusunda kolluk tarafından geçici süreyle alıkonulmasına gözaltı denilmektedir.

27-) Polislik dışında hangi mesleği neden yapmak isterdiniz ?

Cevap: Samimi bir şekilde polislik olmazsa hangi mesleği yapmak için uğraşırdınız bunu düşünerek cevap verin.

28-) Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz sözünü açıklayınız.

Cevap: Gerçek başarının laftan ziyade yapılanlarla sağlanabileceği ve bu şekilde diğer insanların gözünde takdir kazanılabileceği anlamına gelmektedir.

29-) Cumhurbaşkanlığı kültür ve sanat büyük ödülleri hakkında bildiklerinizi söyleyiniz.

Cevap: Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığınca 1995 yılından itibaren Türk Kültür ve Sanat hayatına önemli katkılarda bulunan kişilere verilen ödüllerdir.

30-) Kültür nedir ?

Cevap: Kültür bir toplumu diğer toplumlardan farklı kılan, geçmişten gelen kendine özgü sanatı, inançları , örf ve adetleri , anlayış ve davranışları ile toplumun kimliğini oluşturan yaşayış ve düşünüş tarzıdır.

Evet arkadaşlar şimdilik 30 soruya yer veriyorum.POMEM mülakat soruları , PMYO sözlü mülakat soruları , PAEM sözlü mülakat soruları bu şekilde olmaktadır.

Polislikle ilgili ayrıca sormak istediğiniz hususları yorum kısmından iletebilirsiniz.

Admin

Merhaba arkadaşlar, polislikle ilgili sorularınıza en doğru şekilde cevap vermek ve bilgilendirmek için polissayfasi.com sitesini kurdum. Bazen verdiğim cevaplar bazı arkadaşların duymak istedikleri olmayabiliyor ancak ben olabilecek ihtimaller üzerinden bilgilendirmeye çalışıyorum. Merak ettiklerinizi sormaktan çekinmeyin, sorularınıza aynı gün içerisinde cevap vermekteyim.

MERAK ETTİKLERİNİZİ BURADAN SORABİLİRSİNİZ.

avatar
  Takip Edin  
Bildir
Kapalı